Inleiding

In 1956 besluit de Hasseltse gemeenteraad om het eerste cultureel centrum in Limburg te bouwen. Het modern complex mag geen ivoren toren zijn, maar moet cultuur openstellen voor het brede publiek. De Brusselse architect Isia Isgour ontwerpt een functioneel gebouw in een eenvoudige structuur van beton, staal en glas. Na zijn onverwachte overlijden hebben architecten Louis Peeters en Etienne Vreven dit project met verve verder opgevolgd. In 1972 opent het cultureel centrum zijn deuren. 

Naar aanleiding van 50 jaar CCHA in 2022 heeft Architectuurwijzer een tentoonstelling CCHA Omkaderd gecureerd. Het is uniek om zien hoe het CCHA al 50 jaar een bruisend cultuurleven kent, terwijl veel ander naoorlogs erfgoed in Belgie ter discussie staat of zelfs afgebroken wordt omwille van betonrot, kostprijs, … In de expo is getoond  hoe zorgvuldig dit modernistisch gebouw is ontworpen én gebouwd in een periode waarin het begrip ‘vrije tijd’ zijn intrede doet. 

Alle tekeningen, teksten, archiefbeelden, … uit de expo zijn verzameld op deze website als naslagwerk. In nieuwe tekeningen worden de materialen, onzichtbare structuren, bijzondere maatvoering en mooie details van het gebouw uitgelicht. Oude foto’s en plannen tonen de tijdsgeest van de jaren 60-70. Tot slot komen verhalen aan bod van de burgemeester, de architecten, de aannemer en de stielmannen die betrokken waren bij de bouw.